Ted Vroemen - Beeldend kunstenaar te Klimmen

De oorsprong van mijn passie voor beeldhouwen ligt in Namibië. Een land dat mijn hart heeft veroverd met haar uitgestrektheid, rust, ongereptheid en veelheid aan kleuren. Daar ontdekte ik de schoonheid en afwisseling in steen. De bergen en steenvlaktes waren zo mooi en zo afwisselend bruin, groen, paars, geel. Ik had geen idee dat dit bestond. Hier liggen mijn roots als beeldhouwer. Veel van de door mij gebruikte stenen komen dan ook uit dit deel van de wereld.

Ik probeer het beeld te vinden dat zou kunnen ontstaan en hierbij komt het voor dat er al werkend een ander idee ontstaat. De structuur of het materiaal van de steen kan je dwingen om een andere weg in te slaan.

Het werken met verschillende soorten stenen is een verrassende reis vanwege de kleuren en de tekeningen die zich tonen onder het oppervlak van de steen. Het is een boeiend proces om te ervaren hoe de gelaagdheid van een steen naar boven komt terwijl je er mee aan het werken bent.
Het proces van ruwe steen naar een kunstwerk is fascinerend. Het is spelen met vormen, lijnen en vlakken in een driedimensionale wereld. Een koude ruwe onbeduidende steen verandert door gevoel en intuïtie in iets unieks.

Beeldhouwen zie ik als een proces van onderzoeken en reageren. Soms moet je een beetje geluk hebben en dan komen er prachtige reliëfs tevoorschijn of kleuren met een bijzonder effect.
Het werken aan een beeld dwingt mijzelf ook tot een bepaalde rust die ik heel prettig vind. De inspiratie komt vanzelf. De vorm groeit en uit zich in ronde vormen, in sterke contrasten en bewegingen. Vaak is dat een vrouwelijke torso, een hoofd of een abstract beeld.

Ik vind het een bijzonder gevoel opleveren als mensen die ik niet ken een creatie van mij kopen en daar blij van worden. Mensen die je werk waarderen en er elke dag naar willen kijken.

 

Passie voor Beeldhouwen